Koning- Keizerkruis.
Het konings en keizerskruis word verschoten. Er zijn 3 kruizen te winnen, het is het hoogst haalbare voor de koningen en keizers. Als je dit kruis wint ben je namelijk koning der koningen, of Keizer der keizers. Scrol verder naar beneden voor uitleg over elk kruis.
Niet elk gilde heeft een keizer. Hoe je keizer word is per gilde verschillend. Er zijn gilden waar je je 3x achtereen tot koning moet schieten, gilden waar je in totaal 3x of 5x keer koning geweest moet zijn en mogelijk nog enkele andere vormen. Bij de meeste gilde krijgt de keizer zijn titel voor het leven. Is er in de jaren erna nog iemand die zich tot keizer weet te schieten, dan word deze keizer in wacht.
Elk gilde heeft een koning. Hoe lang een koning “zit”, het aantal jaren dat iemand koning is, verschild per gilde. Er zijn gilde waar elk jaar om koning geschoten word, maar de meeste gilden hebben een koning die 2 of 3 jaar de titel mag dragen. Bij een enkel gilde is deze periode zelfs 4 of 5 jaar. Bij het Knegsels gilde is dit op het moment 3 jaar, maar in het verleden heeft deze periode gevarieerd van 1 tot 5 jaar. Dit heeft mogelijk te maken gehad met het feit dat een nieuwe koning een schild moet schenken en dat er periodes in de geschiedenis geweest zijn dat er gewoon geen geld beschikbaar was om voor een nieuwe koning te schieten.
De Keizers schieten met een buks op de houten gaai of Keizers-vogel. De Keizer die het laatste stukje van de houten gaai eraf schiet, wint die dag de prijs in de vorm van een zilveren schild.
De Koningen van de geweerschuttersgilden schieten net als de keizers met de buks op de houten gaai. Ook hier; De koning die het laatste stukje van de Konings-vogel eraf schiet, wint die dag de prijs in de vorm van een zilveren schild.
De koningen van de kruisboog gilden schieten met de kruisboog op een gipsen gaai of konings-vogel De koning die het laatste stukje van de gipsen konings-vogel eraf schiet wint die dag de prijs in de vorm van een zilveren schild.