Optocht
Voor de route en opstelling kijkt u onderin.
Alle gilden nemen deel aan de optocht door het dorp. Tijdens de optocht proberen ze zich zo indrukwekkend mogelijk te presenteren. Langs de route staan juryleden die de presentaties beoordelen. Vaak is er ook een publieksjury waarbij juryformulieren aan de toeschouwers worden uitgereikt. De gilden met de meeste punten winnen een prijs voor de optocht. Er zijn verschillende categorieën afhankelijk van de grootte van de gilden, dus ook de kleine gilden maken altijd kans op een prijs in de optocht.
Voor de herkenbaarheid heeft elk gilde een naambordje waar het startnummer op bevestigd kan worden. Deze naambordjes worden gedragen door bordjesdragers die de organisatie regelt. Meestal is dit een lokale jeugdvereniging, zoals de Stichting Jeugdbelangen, scouting of de voetbal- of korfbalclub. Met het startnummer krijgt elk gilde ook een lege enveloppe. Voor de start van de optocht gaat de enveloppe rond onder de gildeleden, iedereen geeft een donatie en de volle enveloppe gaat naar de bordjesdrager. De bordjesdragers halen hiermee altijd een mooi bedrag op voor hun clubkas.
Tijdens de optocht zul je zien dat er gilden zijn die strak in de maat lopen, maar er zijn ook gilden die vinden dat op zijn Brabants, “De guld, die gi”. Vrij vertaald, “Het gilde, die lopen zijn eigen pas” in de zin van we marcheren niet. Ook deze gilden lopen wel netjes in een rij. De tamboers lopen overigens wel in de maat, maar de rest van de leden lopen ieder hun eigen pas. Het Knegselse gilde behoort tot de gilden dat vind, dat “De guld, die gi”.
Als je tijdens de optocht goed naar de hoofdvaandels van de gilden kijkt, zie je daarop de patroonheilige afgebeeld en vaak ook het jaar van oprichting. De meeste gilden zijn al honderden jaren oud! Sommige gilden dragen ook beelden van hun patroonheiligen of andere voorwerpen mee. Als de optocht langs de kerk komt, dan neigen de Vaandrig en de vendeliers, als eerbetoon, het hoofdvaan en de vaandels richting de kerk. Dit doen ze ook bij de eretribune.
Zoveel gilden, zoveel opstellingen voor de optocht. Elk gilde heeft zijn eigen opstelling. Bij sommige gilden loopt de Vaandrig met het hoofdvaan voorop, bij andere gilden de tamboers. En vendeliers die voor of na de gilde-overheid lopen. Als een gilde een standaardruiter heeft, dan loopt deze meestal voorop. De standaardruiter op zijn paard zigzagt over de volledige breedte van de weg, dit om de weg vrij te maken voor het gilde. Een enkel gilde heeft ook nog een nar in de gelederen. Deze nar komt rond om schoenen te poetsen van mensen in het publiek, in ruil voor een kleine donatie.
Opstelling
Route